SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVI YÖNERGESİ

Sahne Sanatları  Bölümü (Oyunculuk)

 

Oyunculuk eğitimi, teorik ve uygulamalı derslerin yanı sıra atölye ve seminer çalışmalarını da kapsayan 4 yıllık bir eğitimdir. Öğrencilerin; Oyunculuk, Hareket, Dans, Şan, Konuşma, Kamera ve Oyunculuk gibi uygulamalı dersler ve Türk ve Dünya Tiyatro Tarihi, Oyun İncelemesi, Dramaturgi, Oyun Yazarlığı gibi kuramsal derslerle tiyatro adına düşünecek,  kuramsal çalışma yapıp metin üretebilecek, sahne kadar televizyon, sinema gibi mecralarda da oyuncu olarak var olabilecek sanatçılar olmaları sağlanacaktır.

 

Sahne Sanatları Bölümü; eğitimine 2013-2014 döneminde başlamıştır.  Bu eğitim, tiyatro merkezli olup, televizyon ve sinema için de gerekli yetkinliklerle donatılmış, oyunculuk sanatının özünü kavramış, sanatçı olabilmek için öncelikle iyi insan olabilmeyi şiar edinmiş, paylaşımcı, yeniliklere açık, hem oyuncu/sanatçı hem de gelecekte akademisyen olabilecek mezunlar vermeyi amaçlamaktadır.

 

SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVI YÖNERGESİ

 

Amaç ve Kapsam

 

Madde 1: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü’ne özel yetenek sınavıyla öğrenci alınmasıyla ilgili işlemler bu yönerge hükümlerine göre yürütülür. Bu yönerge Sınav Yürütme Kurulu’nun oluşturulması, sınav ilanı, yapılması, değerlendirilmesi, sonuçlandırılması, sonuçlarının duyurulması gibi işlemlerle ilgili hükümleri kapsar.

 

Sınav Yürütme Kurulu

 

Madde 2: Fakülte Dekanı başkanlığında, her bölümden bir öğretim üyesi ve Fakülte Sekreterinden oluşur. Sınav Yürütme Kurulu gerektiğinde yardımcı personel olarak başka öğretim elemanlarının ve memurların da görevlendirilmesi amacıyla, ilgili Yönetim Kuruluna teklifte bulunabilir.

 

Sınav Yürütme Kurulunun Görevleri

 

Madde 3: Sınav yürütme kurulunun görevleri şunlardır:

a.) Sınavlarla ilgili her türlü evrak, model, araç ve gereçlerin hazırlanması, sınavların kurallara uygun olarak yapılması.

b.) Adayların sınava girecekleri sınav salonlarının belirlenmesi ve düzenlenmesi.

c.) Sınav gözetmenlerinin belirlenmesi.

d.) Sınavların güvenli ve düzenli bir biçimde sonuçlandırılması.

e.) Özel yetenek sınav sonuçlarının ve diğer kriterlerin değerlendirilmesi, asil ve yedek listelerinin hazırlanması ve Yönetim Kuruluna sunulması.

f.) Jüri üyesi aday listesinin ilgili yönetim kuruluna sunulması.

 

Sınav Koordinasyon ve Denetleme Kurulu

 

Madde 4: Rektör tarafından görevlendirilen bir Rektör Yardımcısı (Başkan), 2 İki Senato Üyesi, Genel Sekreter veya Genel Sekreter Yardımcısından oluşur. Sınav Koordinasyon Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Üniversitede yapılan Özel Yetenek sınavlarıyla ilgili genel koordinasyonu sağlamak,

b) İlgili birimlerin talepleri doğrultusunda gerekli organizasyonları yapmak,

c) Sınav aşamalarında ortaya çıkabilecek sorunların çözümü, uygulamada ihtilafa düşülen konularda danışmanlık görevini üstlenmek.

 

Sınavların İlanı

 

Madde5: Özel Yetenek sınavına başvuracak adayların bölüm kontenjanları, aday olmak için gerekli koşullar, başvuru ve sınav tarihleri, yayın organları ve üniversitenin web sayfası aracılığıyla duyurulur.

 

Sınav Jürisi

 

Madde 6: Özel Yetenek sınav jürisi Fakülte Yönetim Kurulu tarafından seçilecek öğretim üyelerinden veya alanda uzman kişilerden oluşur.

 

Sınavların Yapılışı

 

Madde 7:  Özel Yetenek Sınavı 2 (iki) Aşamalı yapılır.

 

Adayların 1. Aşamada oynayacakları tirat Sınav Jürisi tarafından (kızlar ve erkekler için ayrı ayrı) belirlenecek ve ön kayıtların son günü GSF web sayfasından ilan edilecektir. Bu husus sınav ilanında belirtilir. 1. Aşamayı geçen öğrenciler için 2. Aşamada oynayacakları iki tirat ve bir şiir ise adaylar tarafından seçilmiş ve önceden hazırlanmış olmalıdır. Adayların, hazırladıkları tiratların ait olduğu oyun metinlerinin tamamını okuması zorunludur. Adaylar sınava girerken Özel Yetenek sınav giriş kartlarını yanlarında bulundurmalı ve sınava rahat hareket edebilecekleri giysiler içinde gelmelidirler.

 

1. Aşama Sınavı:       

Birinci Aşama Sınavı baraj niteliğindedir ve 3 bölümden oluşur. Sınav notu 100 üzerinden değerlendirilecektir. Bu değerlendirme; sahne sınav notunun %70’i, Ritim-hareket sınavının %15’i ile Kulak-ses sınavının %15’i esas alınarak yapılır:

a.) Sahne: Adaylar, bu bölüm için bir zorunlu tirat ve doğaçlama sınavına tabi tutulacaktır. Adaylardan, sınav jürisi tarafından belirlenen zorunlu tiradı oynamaları ve sınav jürisinin vereceği doğaçlamaları canlandırmaları istenecektir.  Tiradın %50’si ile doğaçlamanın %50’si sahne notunu belirler.

b.)Ritim-Hareket: Adaylara tiyatro sanatçısında olması gereken bedensel yeterliliği ölçecek uygulamalar yaptırılacaktır.

c.) Kulak-Ses: Adaya tek ses, çift ses ezgi, ritim tekrarlama ve teatral ses kalitesini ortaya çıkaracak uygulamalar yaptırılacaktır.

1. Aşama Sınavında 100 tam puan üzerinden en az 50 (elli) puan alan adaylar 2.Aşama sınavına girmeye hak kazanırlar. I. Aşama sınavında alınan puanlar baraj niteliğinde olup genel başarı değerlendirmesinde dikkate alınmaz.

 

2. Aşama Sınavı:       

Adayların kendi hazırlayacağı iki tiradın sınav jürisi önünde oynanmasını ve tanınmış bir şairden seçtikleri bir şiirin ezbere okunmasını içerir. Tiratlar, biri Türk Tiyatrosu’ndan biri Dünya Tiyatrosu’ndan tanınmış eserlerden seçilmeli ve biri dram biri komedi özellikleri taşımalıdır.  Jüri tarafından 2. Aşama Sınavı 100 puan üzerinden, 1. tiradın %40’ı, 2. tiradın %40’ı, şiirin %20’si esas alınarak değerlendirilecek,  sonuçlar not olarak açıklanacaktır.

 

Sınavların Değerlendirilmesi

 

Madde 8: Özel Yetenek Sınavı jürisi tarafından yapılan değerlendirme sonucu 50 ve üzeri puan alan öğrenciler 2. aşama sınavına girmeye hak kazanır. Bu durum bir tutanakla tespit edilir. Sınav sonuçları yetenek sınav jürisince dekanlığa bildirilir ve dekanlıkça ilan edilir. 2. aşama yetenek sınavında adayların çalışmaları jürinin ortak kararıyla değerlendirilir ve bu puanlar özel yetenek sınav puanı (ÖYSP) olarak kabul edilir. Her sınav 100 puan üzerinden değerlendirilir.

 

Adayların Sınav Başarı Puanı

 

1.Aşama  sınavında alınan puanlar baraj niteliğinde olup, genel başarı değerlendirilmesinde dikkate alınmaz.

2.Aşama sınavında 100 üzerinden alınan puan değerlendirilerek özel yetenek sınavı puanı (ÖYSP) bulunur. Bu puan tek başına öğrencinin kesin başarı puanını belirlemez. Hesaplamalar her yıl ÖSYM tarafından belirlenen şekilde yapılır.

 

Sınav Sonuçlarının İlanı:

 

Madde 9: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Sınavı’nın kesin sonuçları ve her bölüm için kontenjan sayısı kadar yedek aday listesi ilgili Yönetim Kurulu Kararı ile ilan edilir.

Madde 10: Kesin kayıt için verilen süre içinde kaydını yaptırmayan öğrenciler bu haklarını kaybederler ve yerlerine başarı sıralamasına göre yedek öğrenci kaydı yapılır. Bu işlemler için verilen süreler ve tarihler daha önce ilan edildiği şekilde yürütülür.

Madde 11: Bu yönergede bulunmayan konularda genel hükümler uygulanır.

 

 

 

 

Son Güncelleme : 06.08.2014 12:48:18 Okunma Sayısı : 10845

Son Duyurular